خانه / تغذيه / رنگ های خوراکی – بی ضرر یا مضر؟

رنگ های خوراکی – بی ضرر یا مضر؟

رنگ های خوراکی مصنوعی مسئول رنگ های روشن آب نبات، نوشیدنی های ورزشی و محصولات پخته هستند آنها حتی در مارک های خاصی از ترشی، ماهی آزاد دودی، سس سالاد و همچنین داروها استفاده می شود به طور خلاصه، آنها در همه جا استفاده می شوند.

در واقع، مصرف رنگ های مواد غذایی مصنوعی تا ۵۰۰٪ در۵۰ سال گذشته افزایش یافته است و کودکان بزرگترین مصرف کنندگان هستند. ادعاهایی مطرح شده اند که رنگ های مصنوعی باعث عوارض جانبی جدی مانند بیش فعالی در کودکان و همچنین سرطان و آلرژی می شوند موضوع بسیار بحث برانگیز است و بسیاری از عقاید متضاد در مورد ایمنی رنگ خوراکی وجود دارد این مقاله واقعیت ها را از داستان جدا می کند.

رنگ خوراکی چیست؟

رنگ های خوراکی مواد شیمیایی هستند که به منظور ارتقاء ظاهر مواد غذایی با دادن رنگ مصنوعی تولید شده اند.
مردم از رنگهای خوراکی برای قرن ها به مواد غذایی اضافه کرده اند اما اولین رنگهای خوراکی مصنوعی در سال ۱۸۵۶ از قطران زغال سنگ ایجاد شد.
امروزه، رنگ خوراکی از مواد نفتی ساخته می شوند.
در طول سال، صدها رنگ خوراکی مصنوعی ایجاد شده اند اما اکثر آنها از آن زمان سمی یافت شده اند تنها تعداد انگشت شماری از رنگ های مصنوعی هنوز هم در مواد غذایی استفاده می شود.
تولید کنندگان مواد غذایی اغلب ترجیح می دهند رنگ خوراکی مصنوعی را بیش از رنگهای خوراکی طبیعی مانند بتا کاروتن و عصاره چغندر استفاده کنند چرا که آن رنگ ها جنب و جوش بیشتری تولید می کنند.
با این حال، بحث های بسیار کمی در مورد ایمنی رنگ خوراکی مصنوعی وجود دارد همه رنگ های مصنوعی که در حال حاضر در مواد غذایی استفاده شده اند از طریق آزمایش در مطالعات حیوانی سمیت داشته اند.
سازمان های نظارتی، غذا و داروی آمریکا (FDA) و محصولات غذایی اداره ایمنی اروپا (EFSA) به این نتیجه رسیدند که رنگ ها خطرات سلامتی قابل توجهی به همراه ندارد.
همه با این نتیجه گیری موافق نیستند جالب است که برخی رنگ های خوراکی ایمن در یک کشور تلقی می شود اما مصرف بشر در دیگر کشورها ممنوع شده است لذا ارزیابی ایمنی آنها بسیار گیج کننده است.

در حال حاضر رنگ های مورد استفاده در مواد غذایی عبارتند از:

رنگ های خوراکی زیر برای استفاده توسط هر دو EFSA و FDA تایید شده اند.
قرمز شماره ۳ (اریتروسین): رنگ آمیزی قرمز گیلاسی معمولاً در آب نبات، بستنی یخی و ژل کیک تزئینی استفاده می شود.
قرمز شماره ۴۰ ( قرمز آلورا): یک ماده رنگی قرمز تیره است که در نوشیدنی های ورزشی، آب نبات، ادویه و فلفل و غلات و حبوبات استفاده می شود.
زرد شماره ۵ (تارترازین): یک ماده رنگی زرد لیمویی است که در آب نبات، نوشابه، چیپس، ذرت بو داده و غلات و حبوبات یافت می شود.
زرد شماره ۶ (زرد غروب): یک رنگ نارنجی و زرد است که در آب نبات، سس ها، محصولات پخته شده و میوه ها استفاده می شود.
آبی شماره ۱ (آبی درخشان): یک ماده رنگی مایل به سبز آبی در بستنی، نخود فرنگی کنسرو شده، سوپ بسته بندی، بستنی یخی و شکر و تخم مرغ روی شیرینی استفاده می شود.
آبی شماره ۲ (ایندیگو کارمین): یک رنگ آبی مجلل موجود در آب نبات، بستنی، غلات و تنقلات است.
محبوب ترین رنگ های خوراکی قرمز ۴۰، قرمز ۵ و زرد ۶ هستند. این سه ۹۰٪ از تمام رنگ های غذایی را تشکیل می دهند که در ایالات متحده استفاده می شود.
چند رنگ دیگر در برخی از کشورها به تصویب رسیده اند اما در بعضی کشورهای دیگر ممنوع است سبز شماره ۳، همچنین به عنوان سبز سریع شناخته شده است که توسط FDA تایید شده اما در اروپا ممنوع شده است.
کینولین زرد، Carmoisine و رنگ سرخ آتشی نمونه هایی از رنگهای خوراکی مجاز در اتحادیه اروپا است که در ایالات متحده ممنوع می باشد.

رنگ های خوراکی ممکن است سبب بیش فعالی در کودکان حساس شود

در سال ۱۹۷۳، پزشک متخصص آلرژی کودکان ادعا کرد که مشکلات بیش فعالی و یادگیری در کودکان توسط رنگهای خوراکی مصنوعی و مواد نگهدارنده در مواد غذایی ایجاد می شود.
در آن زمان، علم بسیار کمی برای ادعای او وجود داشت اما بسیاری از والدین فلسفه او را قبول کردند.
دکتر با حذف تمام رنگهای خوراکی مصنوعی از رژیم غذایی یک درمان برای اختلال نقص توجه و بیش فعال (ADHD) معرفی کرده است.
یکی از اولین مطالعات منتشر شده در سال ۱۹۷۸ نشان داد که با دادن یک دوز از رنگ خوراکی مصنوعی به کودک هیچ تغییری در رفتار کودکان رخ نمی دهد.
از آن زمان، چندین مطالعه ارتباط کم اما قابل توجهی بین رنگهای غذایی مصنوعی و بیش فعالی در کودکان پیدا کرده اند.
یک مطالعه بالینی نشان داد که از بین بردن رنگ خوراکی مصنوعی از رژیم غذایی، تنها با یک ماده نگهدارنده به نام بنزوات سدیم، سبب کاهش علائم بیش فعالی است.
یک مطالعه کوچک نشان داده است که ۷۳ درصد از کودکان مبتلا به ADHD وقتی رنگ خوراکی مصنوعی و مواد نگهدارنده از غذایشان حذف شد کاهش علائم را نشان دادند.
مطالعه دیگری نشان داده است که رنگ غذا، همراه با بنزوات سدیم در هر دو گروه ۳ ساله و ۸ – ۹ ساله سبب افزایش بیش فعالی می شود.
با این حال، به این دلیل شرکت کنندگان در مطالعه مخلوطی از مواد تشکیل دهنده را دریافت کردند و تعیین اینکه چه چیزی باعث بیش فعالی است دشوار است.
تارترازین، همچنین همانند زرد ۵ شناخته شده که با تغییرات رفتاری شامل تحریک پذیری، بی قراری، افسردگی و مشکل با خواب در ارتباط است.
همچنین با ۲۰۰۴ تجزیه و تحلیل از ۱۵ مطالعه نتیجه گرفتند که رنگ خوراکی مصنوعی بیش فعالی در کودکان را افزایش می دهد.
با این حال به نظر می رسد که همه کودکان با همان شیوه به رنگ خوراکی واکنش نشان می دهند. محققان در دانشگاه ساوتهمپتون یک جزء ژنتیکی که تعیین کننده چگونگی تاثیر رنگ خوراکی بر یک کودک است را پیدا کرده اند.
در حالی که اثرات از رنگ خوراکی در کودکان با و بدون ADHD مشاهده شده است برخی از کودکان به نظر می رسد به رنگ بسیار حساس تر از دیگران باشند.
با وجود این، هر دو FDA و EFSA اعلام کرده اند در حال حاضر شواهد کافی وجود ندارد تا نتیجه گیری کنیم که رنگهای غذایی مصنوعی نا ایمن هستند.
جالب توجه است در سال ۲۰۰۹ دولت بریتانیا تولید کنندگان مواد غذایی را تشویق به شروع برای پیدا کردن مواد جایگزین برای رنگ های مواد غذایی کرده است. از سال ۲۰۱۰، در انگلستان یک هشدار بر روی برچسب برای هر گونه مواد غذایی حاوی رنگ خوراکی مصنوعی مورد نیاز است.

آیا رنگ های خوراکی باعث سرطان می شود؟

ایمنی رنگ خوراکی مصنوعی بسیار بحث برانگیز است.
با این حال، مطالعات که ایمنی رنگ خوراکی را ارزیابی کرده اند مطالعات حیوانی طولانی مدت هستند.
جالب توجه است مطالعات با استفاده از آبی ۱، قرمز ۴۰، زرد ۵ و زرد ۶ هیچ اثر سرطان زا در بر نداشت.
با این وجود، رنگهای دیگر ممکن است نگران کننده باشد.

نگرانی ها در مورد آبی ۲ و قرمز ۳

یک مطالعه حیوانی در آبی ۲ یک افزایش معنی دار آماری در تومورهای مغزی در گروه با دوز بالا نسبت به گروه کنترل نشان داد اما محققان به این نتیجه رسیدند که شواهد کافی برای تعیین اینکه آبی ۲ باعث تومور باشد وجود ندارد.
مطالعات دیگر در آبی ۲ شواهدی از عوارض جانبی در بر نداشت.
اریتروسین، همچنین به عنوان قرمز ۳ بحث برانگیزترین رنگهای غذایی است. به موش های صحرایی نر که اریتروسین داده شد افزایش خطر ابتلا به تومورهای تیروئید داشتند.
بر اساس این تحقیق، FDA یک ممنوعیت جزئی در اریتروسین در سال ۱۹۹۰ صادر کرد اما بعداً این ممنوعیت برداشته شد. پس از بررسی های تحقیقاتی، به این نتیجه رسیدند که تومورها تیروئید به طور مستقیم توسط اریتروسین ایجاد نمی شود.
در ایالات متحده، قرمز ۳ عمدتاً توسط قرمز ۴۰ جایگزین می شود ولی آن هنوز هم در عرق البالو گیلاس، آب نبات و بستنی یخی استفاده می شود.

برخی رنگ ها ممکن است آلاینده علت سرطان باشند.

در حالی که بیشتر رنگ های خوراکی هیچ عوارض جانبی در مطالعات سمیت نشان نداده اند برخی نگرانیهایی در مورد آلودگی، ممکن است در رنگ وجود داشته باشد.
قرمز ۴۰، زرد ۵ و زرد ۶ ممکن است آلاینده مواد سرطان زا باشند. بنزیدین، ۴- آمینوبیفنیل و ۴ آمینوآزوبنزن مواد بالقوه سرطانزا می باشد که در رنگهای غذایی یافت شده اند.
این آلاینده ها در رنگهای مجاز هستند زیرا آنها در حال حاضر در سطح پایین، ایمن فرض می شوند.
تحقیقات بیشتر مورد نیاز است
مصرف رنگهای مواد غذایی مصنوعی به ویژه در میان کودکان در حال افزایش است. مصرف رنگ های غذایی بیش از حد حاوی آلاینده می تواند یک خطر سلامتی در بر داشته باشد.
با این حال، به استثنای قرمز ۳، در حال حاضر هیچ مدرک قانع کننده ای که رنگ خوراکی مصنوعی موجب بروز سرطان شود وجود ندارد.
با این وجود، توجه داشته باشید که بسیاری از مطالعات ارزیابی ایمنی از رنگ های خوراکی در دهه پیش انجام شده است.
از آن زمان، مصرف رنگ به طور چشمگیری افزایش یافته و اغلب رنگ های خوراکی های متعدد همراه با دیگر مواد نگهدارنده در غذا ترکیب می شوند.

آیا رنگ های خوراکی باعث آلرژی می شود؟

برخی از رنگ های مواد غذایی مصنوعی می توانند سبب واکنش های آلرژیک شود.
در مطالعات متعدد، زرد ۵ همچنین به عنوان تارترازین شناخته شده و به علت کهیر و علائم آسم نشان داده شده است.
جالب توجه است افرادی که به آسپیرین آلرژی دارند به نظر می رسد به احتمال زیاد به زرد ۵ حساسیت نشان دهند.
در یک مطالعه انجام شده در افراد مبتلا به کهیر مزمن یا تورم، ۵۲٪ یک واکنش آلرژیک به رنگ خوراکی مصنوعی داشتند.
اغلب واکنش های آلرژیک تهدید کننده زندگی است. با این حال، اگر شما علائم آلرژی دارید ممکن است حذف رنگ خوراکی مصنوعی از رژیم غذایی شما مفید باشد.
قرمز ۴۰، زرد ۵ و زرد ۶ در میان رنگها رایج ترین مصرف را دارند و سه احتمالی علت واکنش های آلرژیک هستند.

آیا باید از رنگ های خوراکی اجتناب کرد؟

بیشتر این موارد در مورد رنگ خوراکی مصنوعی است که آنها باعث سرطان می شود.
با این حال، شواهد برای حمایت از این ادعا ضعیف است. بر اساس تحقیقات موجود در حال حاضر، بعید است که مصرف رنگ خوراکی باعث سرطان شود.
رنگ های خوراکی خاصی باعث واکنش های آلرژیک در برخی از افراد شده اند اما اگر شما هیچگونه علائم آلرژی ندارید هیچ دلیلی برای از بین بردن آنها از رژیم غذایی شما وجود دارد.
این ادعا در مورد رنگ خوراکی دارای قوی ترین دانش برای ارتباط بالا بین رنگ خوراکی و بیش فعالی در کودکان است.
مطالعات متعدد نشان داده اند که رنگ خوراکی سبب افزایش بیش فعالی در کودکان با و بدون ADHD می شود هر چند برخی از کودکان به نظر می رسد حساس تر از دیگران باشند.
اگر فرزند شما رفتار بیش فعالی یا تهاجمی دارد ممکن است حذف رنگ خوراکی مصنوعی از رژیم غذایی او مفید باشد.
غذاهای فراوری شده را از رژیم غذایی خود از بین ببرید و بر روی غذاهای سالم که سلامت کلی شما را بهبود می بخشد تمرکز کنید و به شدت مصرف خود را از رنگ خوراکی مصنوعی را کاهش دهید.
مجموع مواد غذایی سالم به طور طبیعی فاقد رنگ های خوراکی هستند
بهترین راه برای حذف رنگ خوراکی مصنوعی از رژیم غذایی خود تمرکز بر غذا خوردن کامل و غذاهای فرآوری نشده است.
بر خلاف غذاهای فرآوری شده، اکثر غذاها طیف بسیار مغذی دارند.

در اینجا چند تا از غذاهایی که به طور طبیعی فاقد رنگ هستند عبارتند از:

لبنیات و تخم مرغ: شیر، ماست ساده، پنیر، تخم مرغ، پنیر.
گوشت و مرغ: تازه، مرغ ترد نشده، گوشت گاو و ماهی.
آجیل و دانه ها: بادام بدون طعم، آجیل ماکادمیا، کاشو، گردو، گردو، دانه آفتابگردان.
میوه و سبزیجات تازه: همه میوه ها و سبزیجات تازه.
دانه: جو دوسر، برنج قهوه ای، کوینولا، جو.
حبوبات: لوبیای سیاه، لوبیا، نخود، لوبیا، عدس.
اگر شما می خواهید از همه رنگ ها در رژیم غذایی خود جلوگیری کنید همیشه برچسب مواد غذایی را قبل از خوردن بخوانید برخی از مواد غذایی به ظاهر سالم حاوی رنگ خوراکی مصنوعی هستند. 

  تبلیغات


Source link

همچنین بررسی نماید:

غذاهای عالی برای خوردن در هر روز

رژیم غذایی دارای یک تاثیر بسیار زیادی بر سلامت روحی و جسمی شما دارد و …

یک برنامه رژیم غذایی برای قبل و بعد از سرطان روده بزرگ

روده بزرگ یک نقش کلیدی در دستگاه گوارش شما دارد پردازش و ارائه مواد مغذی …